Doesburg Jazz 2021 zet in op verjonging

Caroline Rutten & Dirk Overbeek

Met nog krap twee weken te gaan is Doesburg Jazz druk bezig met de laatste voorbereidingen. Het programma is rond, de podia zijn geregeld en de artiesten staan te popelen. Het programmaboekje is onderweg en de festivalposters zijn verspreid. Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november zijn er in het centrum van Doesburg 24 gratis concerten en films op 13 locaties. Bij vorige edities werd het festival al diverser in soorten en stijlen muziek. Met de editie van 2021 is ook de verjonging ingezet, met artiesten en bands als Caroline Rutten & Dirk Overbeek en, vers van het conservatorium, het Triton Kwintet.

Unieke dagstempel

Met de gemeente Doesburg zijn afspraken gemaakt over coronamaatregelen. Met drie dagen lang muziek en publiek op meerdere plaatsen in de stad was dat wel even een puzzel. De oplossing is een unieke dagstempel die met speciale inkt op de bovenkant van hand, pols of desnoods op het voorhoofd wordt gezet. Elke locatie heeft zo’n stempel. Bezoekers worden ‘gestempeld’ na een coronacheck en kunnen met de stempel diezelfde dag zonder extra QR-check op alle locaties terecht. Het tonen van de stempel is dan voldoende.

Jazz op het stadscarillon

Frans Haagen

Behalve gratis jazzconcerten zijn er deze keer enkele extra’s. In het weekeinde van Doesburg Jazz moet iedereen er aan geloven, want de organisatie wil overal jazz horen. De Doesburgse stadsbeiaardier Frans Haagen werkt daar graag aan mee. Hij speelt op zondag 7 november vanaf 14.00 uur in samenwerking met Stichting het Carillon een uur lang jazz standards op het stadscarillon. Voor je het weet hoor je zondagmiddag So What over de Doesburgse binnenstad schallen!

Jazzfilm: Trap naar het Schavot

Ook de film Ascenseur pour l’échafaud, de Trap naar het Schavot, is onderdeel van het programma. De film wordt op zaterdag en zondag vertoond in het Filmhuis en ingeleid door Henk van Rossum. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht via Filmhuis Doesburg. De traagheid van de film is in perfecte harmonie met de beroemde muziek van jazztrompettist Miles Davis die improviseerde terwijl hij keek naar de beelden.

Foodtruck

Op de markt is de foodtruck van Webbe ‘Unexpected delicious’ het mobiele informatiepunt. Webbe doet met verse frites wat jazzmusici doen met jazzclassics: mooie dingen. De foodtruck biedt niet alleen verantwoorde culinaire ondersteuning, maar informeert ook over de looproutes door de stad, over het weer, over wat u in Doesburg verder vooral niet mag missen en over zaken waarover u voorafgaand aan uw bezoek aan Doesburg Jazz nog niet had nagedacht.

Pay as you go away

Zoals ieder jaar is de toegang tot alle evenementen gratis. Dat is mogelijk door de ondersteuning van sponsoren, niet in de laatste plaats van hoofdsponsor Ubbink. Ook de medewerking van bands en artiesten, waarvan een aantal al in een vroeg stadium liet weten gratis te willen spelen, is voor de organisatie een grote steun in de rug. Om hun waardering te laten blijken kunnen bezoekers vrijwillig een financiële bijdrage deponeren in de bussen die op elke locatie staan: Pay as you go away.

Steun Doesburg Jazz met een kleine financiële bijdrage!

Ben je dit jaar bij een van de concerten? Vind je Doesburg Jazz leuk? Doe dan een eenmalige donatie. Alvast dank. We zien je graag volgend jaar terug.
Mijn bijdrage
Sluiten