If jazz means anything, it is freedom of expression

‘Jazz is first and foremost the music of freedom.’ Daarmee opent het Europe Jazz Network zijn pagina over jazz in de Oekraïne. Deze organisatie en website, die wordt gesponsord door de Euopese Unie, staat in die bewering niet alleen.

Niemand minder dan Herbie Hancock, de drijvende kracht achter International Jazz Day, waar ook Doesburg Jazz elk jaar op 30 april aan bijdraagt, formuleert het zo: ‘Jazz has been the voice of freedom for millions of people for over a century. And, jazz, without a doubt, defines Cultural Diplomacy!’ En ver vóór Hancock wist Duke Ellington al: ‘If jazz means anything, it is freedom of expression.’

Op zondag 5 november is de combinatie Ukraine Dutch music een van de bands tijdens Doesburg Jazz 2023. Nastya Sulymenko en Richard Rhemrev, een Oekraïnse zangeres en een Nederlandse pianist spelen als duo samen sinds begin 2022. Ze vonden elkaar in hun ondersteuning van Nastyas vaderland en hun liefde voor muziek. De muziek die de band speelt is – to all intents and purposes – geen jazz, maar het podium waarop ze in november te zien zijn is dat wel. En wat de muziek van Nastya en Richard zeker ook is, is een bijdrage aan, en een demonstratie van Ellingtons ‘freedom of expression’.

En trouwens, wie bepaalt er eigenlijk wat jazz is en wat niet? Tijdens het concert op zondag 5 november in Het Arsenaal Doesburg wordt het tweetal bijgestaan door bassist Michiel Pelgrom en drummer Jos Gelauf. Met die line-up is hard gerepeteerd en verrassingen, helemaal in lijn met de policy van Doesburg Jazz, zijn dus niet uitgesloten. Mis het niet!

Doesburg Jazz | Ukraine Dutch music zondag 5 november 2023, 12.30 uur, Het Arsenaal Doesburg (zaal 2) | Toegang gratis.

Steun Doesburg Jazz met een kleine financiële bijdrage!

Ben je dit jaar bij een van de concerten? Vind je Doesburg Jazz leuk? Doe dan een eenmalige donatie. Alvast dank. We zien je graag volgend jaar terug.
Mijn bijdrage
Sluiten