Waardering voor Rob Duis bij lustrumeditie van Doesburg Jazz

Waardering voor Rob Duis bij lustrumeditie van Doesburg Jazz - foto Angelique Bosman, SimArt
Waardering voor Rob Duis bij de lustrumeditie van Doesburg Jazz – foto Angelique Bosman, SimArt

Op zondag 6 november speelde bij Podium Doesburg de Blue River Jazz Band in het kader van Doesburg Jazz 2022. Aan het einde van het concert stond Edward den Doop van Doesburg Jazz stil bij de verdiensten van Duis voor de jazzmuziek en de muziekcultuur in Doesburg. Duis kreeg als blijk van waardering een set Doesburg Jazz – herdenkingstegels.

Rob Duis is de geestelijk vader en organisator van de eerste editie van Doesburg Jazz. In 2017 wist hij het driedaagse festival met het van hem bekende dringende enthousiasme de wereld van de Doesburgse horeca binnen te loodsen. Voor de edities van Doesburg Jazz in de jaren daarna was hij ‘lijstduwer’ en onbezoldigd adviseur. Duis trad tijdens deze vijfde editie twee keer op. Op vrijdagavond speelde hij ook tijdens het openingsconcert van Dr Swingplanck. De inmiddels 86-jarige cornettist, trompettist en bandleider liet tijdens dat concert weten dat het zijn laatste optreden was met de legendarische Amsterdamse swingmachine.

Succesvolle serie jazzcafés

Al voordat Doesburg Jazz bestond was Rob Duis de drijvende kracht achter een succesvolle serie jazzcafés bij Podium / Gasthuiskerk Doesburg. De eerste daarvan was op vrijdag de 13e! maart 2015, met de opzwepende funky jazz van Dr. Swingplanck, de band waarmee hij dit jaar Doesburg Jazz opende. Op maandag 2 december 2019 was de band waarmee hij zondag afsloot, de Blue River Jazz Band de laatste gast in dat maandelijkse jazzcafé. In totaal organiseerde Duis maar liefst 52 jazzcafés.

De man die ‘de jazz naar Doesburg heeft gebracht.’

Bij Podium Doesburg was hij sinds januari 2015 ook een aantal jaren als mede-organisator en muzikant betrokken bij jamsessies en open podia tijdens de Doesburgse Culturele Zondagen. In 2014 was hij met zijn Limehouse Jazzband een van de 7 optredende acts in de Doesburgse Stadsballade, bij de viering van Doesburg 777 jaar stadsrechten. In 2015, toen van die Stadsballade een singalong-versie werd uitgevoerd was bij er als vanzelfsprekend ook weer bij.

Tijdens zijn korte speech roemde Den Doop de bijdragen van Duis aan de muziekcultuur van Doesburg met de woorden: ‘Ik denk dat het niet overdreven is om te stellen dat Rob Duis ‘de jazz naar Doesburg heeft gebracht.’

Steun Doesburg Jazz met een kleine financiële bijdrage!

Ben je dit jaar bij een van de concerten? Vind je Doesburg Jazz leuk? Doe dan een eenmalige donatie. Alvast dank. We zien je graag volgend jaar terug.
Mijn bijdrage
Sluiten